در حال بارگذاری فایل ...
اپ باتری سپاهاندسترسی آسان‌تر

بررسی انواع باتری ماشین

آشنایی با انواع باتری ماشین به همراه مزایا و معایب

یکی از اصلی‌ترین قطعات خودرو، باتری است که آن را قلب الکتریکی اتومبیل می‌نامند. از جمله وظایف باتری ماشین می‌توان به تامین انرژی مورد نیاز برای استارت موتور و همچنین سیستم روشنایی خودرو اشاره کرد. باتری اسیدی (باتری سلید) و باتری اتمی (باتری غیرسلید) از جمله انواع باتری ماشین موجود در بازار هستند که هریک مزایا و معایبی دارند. در این مطلب به معرفی انواع باطری خودرو می‌پردازیم، اگر قصد خرید باطری ماشین دارید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

انواع باطری خودرو ایرانی

همان‌طور که اشاره کردیم باتری ماشین مولدی است که می‌تواند انرژی الکتریکی تولید نماید. این باتری 12 ولت و 60 آمپر ظرفیت دارد که البته ظرفیت آن به عواملی مانند مساحت صفحه باتری، تعداد صفحات باتری، مقدار الکترولیت و میزان استهلاک باتری وابسته است.

باتری ماشین یک قطعه قابل شارژ است و از اجزایی مثل قطب‌های مثبت و منفی، پلاک مشخصات، درپوش، الکترولیت و صفحات عایق تشکیل شده.

نکته قابل توجه این است که انتخاب بهترین برند باتری ماشین می‌تواند سبب کاهش هزینه‌های جانبی و افزایش کارایی خودرو شود. بنابراین بهتر است هنگام انتخاب باتری برای اتومبیل خود، مشخصات ثبت شده روی باتری و نیز میزان برق مصرفی خودرو، قدرت دینام و فضای موجود برای قرار گرفتن باتری را به دقت بررسی کنید.  

باتری‌های خودرو انواع مختلفی دارند، اما بهترین و اقتصادی‌ترین مدل باتری‌های اتمی و باتری‌های اسیدی هستند. این دو نوع باتری هریک مزایا و ویژگی‌هایی دارند که یکی را از دیگری برتر می‌سازد. در ادامه به معرفی و بیان مزایا و معایب هریک می‌پردازیم.

 

باتری اتمی یا غیر سیلد

ساختار اصلی باتری اتمی یا همان باتری غیر سیلد از دو ماده اولیه آنتیموان و کلسیم تشکیل شده است. البته باتری‌های اتمی خود به دو دسته هیبریدی و آلیاژی تقسیم می‌شوند. باتری‌های اتمی به یک نگهدارنده نیاز دارند و تقریبا می‌توان گفت بدون وجود نگهدارنده کارایی لازم را ندارند.

در ساخت این نوع باتری ابتدا تعداد زیادی صفحات شارژ می‌شوند، سپس تمامی صفحات شارژ شده روی هم قرار می‌گیرند. به دلیل ساختاری که گفته شد، این نوع باتری برای شرایط آب و هوایی گرم عملکرد مناسبی دارند و درصد خرابی آنها در گرما کمتر است.

یکی از ویژگی‌های باتری اتمی این است که از ساختار بدنه آن می‌توان به وضعیت باتری پی برد. به این صورت که در بدنه باتری سه چراغ به رنگ های سفید و سبز و قهوه ای تعبیه شده که هرکدام از آنها وضعیتی را به نمایش می‌گذارد.

رنگ سفید: این رنگ نشان می‌دهد که باطری ماشین شما خراب است و یا درست کار نمی‌کند.

رنگ سبز: با دیدن این چراغ می‌توانید مطمئن باشید باتری کاملاً سالم است و به درستی کار می‌کند.

رنگ قهوه‌ای: روشن شدن این چراع نشانه این است که باطری خودرو شما سالم است اما به اندازه کافی شارژ ندارد.

 

مزایای باتری اتمی

باتری اتمی مزایایی دارد که آن را به یکی از پرطرفدارترین انواع باتری ماشین تبدیل کرده است. در این بخش مزایا و ویژگی‌های مثبت این نوع باتری را به ترتیب بیان می‌کنیم.

  • بی نیاز از سرویس: اولین و بزرگترین مزیت باتری اتمی این است که نیاز به تعمیر و بررسی ندارد، به طوری‌که به «باتری های بدون نیاز به تعمیر و سرویس» معروف هستند. به عبارت دیگر همه کاری که باید انجام دهید این است که از باتری خودرو استفاده کنید.
  • عمر مفید طولانی: دومین مزیت باتری اتمی که آن را در صدر فروش انواع باتری ماشین قرار می‌دهد این است که عمر مفید باتری اتمی طولانی‌تر از باتری‌های اسیدی می‌باشد. دلیل این موضوع این است که باتری اتمی غیرقابل تخلیه است و در نتیجه آب از آن خارج نمی‌شود.
  • قابلیت نگهداری از شارژ: یکی دیگر از برتری‌های باتری اتمی در مقایسه با باطری اسیدی این است که برای مدت طولانی شارژ را نگه‌میدارد. به عبارت دیگر در صورتی که چند روز متوالی از اتومبیل استفاده نشود، باتری اتمی شارژ را به مدت طولانی نگه‌میدارد، در مقابل در صورت استفاده از باتری اسیدی هر چند روز یکبار باید استارت بزنید. آزمایشات انجام شده روی باطری اتمی نشان داده این نوع باتری های بدون نیاز به سرویس و شارژ، در طول یک ماه تنها 2% از شارژ خود را از دست می‌دهند. به همین دلیل صاحب خودرویی که از باتری اتمی استفاده می‌کند، می‌تواند زمان طولانی‌تری روی شارژ باتری خودروی خود حساب کند.
  • سهولت در تعمیر: این ویژگی باتری اتمی را به یک باتری اقتصادی تبدیل کرده است. از آنجایی که ممنوعیتی برای باز کردن باتری اتمی وجود ندارد، می‌توانید در صورت لزوم باتری را به خدمات باتری سازی ببرید. در صورت وجود گارانتی، این کار به صورت رایگان انجام می‌شود. همچنین اگر باتری مشکل جدی داشته باشد، می‌توانید به سادگی آن را به فروشگاهی که خریداری کرده‌اید ببرید و باتری جدیدی به صورت رایگان دریافت کنید.

 

معایب باتری اتمی

هیچ‌گاه نمیتوان ادعا کرد یک محصول به طور صد درصد کامل است و هیچ عیب و ایرادی ندارد. باتری اتمی نیز از این قاعده مستثنی نیست و در کنار مزایا و ویژگی‌های مثبت، معایبی نیز دارد که آنها را در این بخش بیان می‌کنیم.

  • قیمت بالا: باتری‌های اتمی در مقایسه با باتری‌های اسیدی، قیمت بالاتری دارند. البته با توجه به مزایای گفته شده، ارزش خرید در مقابل قیمت آنها بالاست.
  • سازگاری پایین با هوای سرد: واقعیت این است که باتری‌های اتمی در هنگام سرمای هوا به خوبی شارژ نمی‌شوند، از این رو لازم است در طول فصل زمستان، باتری ماشین را بپوشانید.

 

باتری اسیدی یا سیلد

در ساختار باتری‌های اسیدی بر خلاف نوع اتمی، به جای استفاده از آنتیموان، از سرب به همراه کلسیم استفاده می‌کنند. این نوع باتری نیز از ویژگی های بسیار مناسبی برخوردار هستند از جمله اینکه صاحب خودرو به راحتی می‌تواند باتری را شارژ کند و چگالی و میزان الکترولیت آن را بررسی نماید.

همچنین در صورت لزوم صاحب خودرو یا متخصص باتری سازی، میتواند کمی آب مقطر یا الکترولیت به آن اضافه نماید. البته اعضای داخلی باتری قابل تعویض نیستند.

 

مزایای باتری اسیدی:

باتری‌های اسیدی از ویژگی های مثبت بسیار مناسبی برخوردارند. در این قسمت مزایای این نوع باتری را به ترتیب بیان می‌کنیم.

  • کم هزینه: منطقی بودن قیمت باتری اسیدی و پایین بودن هزینه سرویس و یا تعمیر این نوع باتری، آن را به یک باتری محبوب و اقتصادی در بین انواع باتری ماشین تبدیل کرده است.
  • شارژ سریع: اولین و مهمترین ویژگی مثبت باتری اسیدی این است که در بین انواع باتری ماشین، باتری اسیدی زمان بسیار کمی برای شارژ نیاز دارد و به سرعت به طور کامل شارژ می‌شود. البته توجه داشته باشید که باتری‌های اسیدی نباید به طور کامل شارژ شوند چراکه در بلند مدت از طول عمر باطری ماشین کاسته می‌شود و به زودی خاصیت نگهدارنده انرژی در باتری از بین می‌رود. از این رو بهتر است قبل از کامل شدن شارژ باتری آن را ازمنبع برق جدا کنید و نگذارید به طور کامل شارژ شود.
  • مقاومت بالا: میزان خرابی باتری و مراجعه به تعمیرگاه در مورد باتری‌های اسیدی بسیار کم است و این باتری از مقاومت بالایی برخوردار است.

 

معایب باتری اسیدی

یک محصول هرچقدر هم اصولی تولید شده باشد، در کنار مزایای خود، معایبی نیز دارد. باتری اسیدی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این بخش به بررسی معایب باتری اسیدی پرداخته‌ایم.

  • نیاز به مراقبت منظم: اجزای داخلی باتری اسیدی قابل تجزیه هستند و در نتیجه آب داخل باتری تبخیر می‌شود. به همین دلیل سطح الکترولیت باتری باید به طور منظم مورد بررسی قرار گیرد.
  • نیاز به تخیله باتری: توصیه می‌شود باتری اسیدی به طور کامل تخلیه شود چرا که در غیر این صورت ممکن است در بلند مدت، از عمر مفید آن کاسته شود و پس از مدتی کارایی لازم را نداشته باشد.
  • شارژدهی کوتاه مدت: شارژ باتری سرب اسیدی، در مقایسه با باتری اتمی کمتر است و به عبارت دیگر شارژ این نوع باتری سریع‌تر از سایر انواع باتری ماشین تمام می‌شود.

 

انواع باطری ماشین از نظر آمپر

انواع باتری خودرو از نظر آمپر نیز تفاوت‌هایی با هم دارند. به یاد داشته باشید که آمپر یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین بخش‌های یک باتری است. واقعیت این است که خودروی شما برای انکه کارایی لازم را داشته باشد، نیازمند یک باتری با درجه آمپر مناسب است.

فراموش نکنید که اگر از باطری‌هایی که خروجی آمپر مناسبی نداشته باشد استفاده کنید، ممکن است خودروی شما آسیب ببیند و پس از مدتی هزینه‌های گزافی را روی دست شما بگذارد.

اگر بخواهیم آمپرها را دسته‌بندی کنیم، می‌توانیم آن‌ها را به دو دسته شرکتی یا همان فابریک و پیشنهادی تقسیم بندی نماییم.

شرکت‌های خودرو سازی در هنگام ساخت یک خودرو، باتری با آمپر فابریک درون اتومبیل قرار می‌دهند. اما در برخی موارد، می‌توان از آمپرهای پیشنهادی برای بهبود عملکرد خودرو استفاده کرد. در جدول زیر برای شما انواع خودرو ها را به همراه آمپر شرکتی و آمپر پیشنهادی را برای شما شرح داده‌ایم:

 

جدول آمپر فابریک و آمپر پیشنهادی برخی خودروها

خودرو

آمپر مورد نیاز (شرکتی یا همان فابریک)

آمپر پیشنهادی

پراید

50

50-55

پژو 405

66

66-74

تیبا

50

55

وانت بار مزدا

60

60-70

پژو 206 و SD206    

50

55

پژو پارس

66

66-74

ماکسیما

66

74

MVM 110

35

35

رنو و PK

50

50-55

 

جمع بندی

در این یادداشت انواع باتری ماشین به همراه مزایا و معایب هریک را برای شما بیان کردیم. هرچند در نهایت صاحب خودرو است که تصمیم می‌گیرد چه نوع باتری برای اتومبیل خود خریداری کند. اما توصیه می‌کنیم اگر تصمیم به خرید باتری برای خودروی خود دارید، بهتر است باتری اتمی یا همان باتری بدون نیاز به سرویس خریداری کنید. چراکه این نوع باتری شما را از هرگونه نیاز به مراجعه به تعمیرگاه بی نیاز می‌کند. همچنین اگر برای خرید باتری به مشاوره و راهنمایی نیاز دارید، میتوانید همین حالا با مشاوران تیم توانمند نمايندگی سپاهان باتری در تهران تماس بگیرید.

شماره تماس پشتیبانی
باتری سپاهان
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به باتری سپاهان می‌باشد.
طراحی شده باسایت‌ساز ویترین
سایت‌ساز ویترین